0. INTRODUCCIÓ

L'home habita des de fa tres milions d'anys en un planeta que ja en tenia cinc bilions. Des de llavors ha viscut en unió i harmonia amb la naturalesa, i al mateix temps s'ha servit d'ella. L'evolució de l'home s'ha realitzat gràcies a la seva extraordinària capacitat d'adaptació al medi, que ha exigit una estreta relació amb els elements naturals de la terra, l'aigua i l'aire.

No obstant, en els últims cent anys aquesta antiga relació de respecte de l'home amb el seu planeta ha esdevingut una altre, molt més dura, que sembla ignorar les seves lleis de funcionament. L'home viu d'esquena a la naturalesa; el mite del progrés tècnic sense limitació. Assistim sorpresos als seus fenòmens, a les conseqüències dels seus canvis, a la pèrdua d’espècies senceres, quan no són més que un lògic resultat d'actes de continua agressivitat, o, al menys, d'irresponsabilitat. Fins fa trenta anys la consciència d'una mala salut del planeta no existia, però l'augment d'aquesta percepció és constant.

Els primers senyals d'alarma que anunciaven una situació molt diferent a la dels nostres predecessors van començar a llançar-se a la dècada dels 80, a través de l'anomenat informe Brundtland. Posteriorment van començar a prendre's mesures concretes, i en les trobades de Rio de Janeiro i Kioto es van firmar ja els coneguts acords de reducció d'emissions. L'explotació de recursos naturals i la diferència econòmica entre el primer i el tercer món estan directament relacionats, tant com les conseqüències perjudicials dels fenòmens naturals. Les xifres parlen per si soles: a l'hemisferi nord viu el 20% de la població que genera el 86% de riquesa del planeta i contamina un 70%. La unió europea és una de les regions més contaminants del món, participant d'ella amb el 24% de les emissions mundials .

Va ser Gro Harlem Brundtland qui va definir per primer cop el concepte de sostenibilitat al 1987, tant fet servir fins l'actualitat, però que no per això perd significat. El desenvolupament sostenible és aquell que satisfà les necessitats actuals sense posar en perill la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves pròpies. Pretén una major qualitat de vida per a tots, primer i tercer món, ara i en el futur. Resumint, és aquell que busca el desenvolupament tecnològic respectant els recursos.

Com ja és conegut, la construcció és una de les majors indústries dels països occidentals. No tant sols pel consum d'energia de la pròpia activitat constructiva, sinó per totes les directament relacionades amb ella. L'impacte ambiental produït per tota la vida de l'edifici afecta de forma directe a moltes altres esferes productives. La construcció genera unes fortes petjades en el paisatge i en la nostra memòria col·lectiva, però aquestes marques no són res més que teòriques o tant sols establertes en el món sensitiu. L'explotació dels recursos que genera, l'extracció dels minerals com a matèria primera, la forta industria que suporta la seva transformació, l'enorme despesa del transport, el problema dels residus generats, el consum energètic per el manteniment dels edificis...

El concepte de "casa ecològica" inclou diferents aspectes:
  • L’utilització de materials ecològics per a la seva construcció: són materials que no contaminen al ser elaborats o fabricats, tampoc contaminen durant la seva utilització a la casa i tanmateix aquests materials han de ser capaços de ser reutilitzats o reciclats. 
  • Ús de fonts d'energia alternatives, fonts d'energia renovables i no contaminants: utilització de calefactors solars, generadors eòlics d'energia elèctrica, generadors de biogàs. 
  • Ús racional i estalvi de l'energia: sistemes electrònics per a apagar llums, dispositius electrònic innecessàris o detectar pèrdues. Disseny d'aïllament tèrmic òptim i disseny de finestres i portes que permetin mantenir la temperatura adequada a l'interior de la casa minimitzant l'ús de calefactors o refrigeradors. 
  • Instal·lacions que permetin l'estalvi i tractament de l'aigua o el reciclatge d'aquesta per ser utilitzada en fins que no requereixin aigua potable com el rec de jardins i horts, neteja de la casa, vehicles, etc... 
  • Instal·lacions que permetin el reciclatge de brossa i deixalles de manera que es pugui reutilitzar i fer-se servir com a fertilitzant ecològic per jardins i horts i eliminar les restes sense generar contaminació al medi-ambient. 
El tema del que tractarem principalment en aquest treball és tot el que està involucrat a l'hora de construir una casa sostenible i autosuficient. Des del més petit detall, profunditzant dins la matèria, fins a les expectatives més lògiques i comunes que ja coneixem.

L’objectiu del treball, doncs, és arribar a dissenyar un habitatge totalment autosuficient i sostenible. Autosuficient energèticament i d’aigua, és a dir, sense la necessitat de connectar l’habitatge a la xarxa elèctrica urbana i d’aigües. I intentarem esbrinar el motiu que empeny a la gent a decantar-se per la construcció convencional i no aquella vessant més sostenible.

L’organització del contingut del treball ha estat molt discutida. Sobretot la decisió de la posició que havien de tenir les conclusions dels apartats. Teníem dues possibilitats: una era redactar primer tota la teoria agrupada en un gran bloc i finalitzar el treball amb un conjunt de conclusions de tota la teoria del primer bloc aplicades al disseny de l’habitatge; l’altra solució era posar les conclusions de cada apartat just després d’explicar el contingut teòric, per poder-la tenir més a mà i que es pogués llegir d’una manera més entenedora i, llavors, al final fer un resum recordatori de totes les conclusions que havíem extret anteriorment. Vam decidir, finalment, escollir la segona opció ja que vam veure més adient redactar-ho d’aquesta manera perquè ens estalviàvem d’anar fulls endavant i endarrere per relacionar contingut teòric i conclusions. Així doncs, en el nostre treball trobarem les conclusions de cada apartat seguidament del seu contingut teòric, per tenir-ho més recent, i a l’apartat del disseny del nostre habitatge hi ha un resum de totes les conclusions que seran aplicades directament a la construcció d’aquest.

El nostre projecte pràctic, és a dir, el disseny de la casa, ens ha portat a centrar-nos principal i únicament en la importància sostenible i ecològica dels seus components, tant el productes materials com les propietats no materials, deixant de banda el tema econòmic. Aquesta decisió ens va costar molt de prendre ja que sabem que el nostre treball en seria un més complert si hi afegíssim aquest conjunt de dades que en haguessin permès veure amb claredat la rendibilitat real de la nostra casa, és a dir, podríem arribar a saber quant temps necessitaríem perquè la casa a llarg termini ens permetés recuperar els diners que hi hem invertit.

El fet de deixar de banda el tema econòmic, ens permetrà treballar i estudiar amb més dedicació totes aquelles característiques de més importància en el sector sostenible i ecològic. Per tant, podrem estudiar molts més temes directament relacionats amb la sostenibilitat i ecologia de la casa que són temes més propis del nostre projecte que no pas els econòmics, però no per això els temes econòmics els hem d’oblidar del tot.

Llavors, les decisions que haguem de prendre per escollir una solució entre dues possibles, ens decantarem sempre cap a la més ecològica i sostenible i no pas cap aquella més barata.

Durant el procés d’estudi i recopil·lació d’informació del treball se’ns han plantejat molts problemes ja que a vegades per poder ser autosuficient s’ha de renunciar a la sostenibilitat, i viceversa. És per això que hi ha punts de la nostra casa que no segueixen estricament la línia sostenible del projecte ja que, per exemple, produeixen residus contaminants, però que en canvi ens ofereixen una gran autosuficiència. És a dir, que en el nostre projecte hem anteposat el fet de que la casa sigués autosuficient al de que fos sostenible i ecològica.

També volem destacar que totes les gràfiques, esquemes i fotografies han estat creades per nosaltres mateixos, és més, són molt poques aquelles descarregades d’internet. Gràcies al disseny en 3D hem pogut presentar i explicar amb més claredat les característiques pròpies del nostre projecte representant-ho d’aquesta manera en forma de fotografies en 2D dins el treball. A part de les fotografies del disseny en 3D també hi ha mapes i esquemes fets per nosaltres mateixos amb el Photoshop. Per tal de que pogueu veure quines són aquelles imatges que nosaltres mateixos hem creat estaran marcades amb un asterisc juntament amb el peu de foto.

Durant tot el projecte hem obert un bloc a internet per tal de poder informar a tota aquella gent que tenia interés i curiositat del nostre projecte, com el nostre tutor. D’aquesta manera la informació del procés del projecte ha sigut més àgil i fàcil. La direcció web del nostre bloc és: