5. ESTALVI D´ENERGIA

ELECTRODOMÈSTICS

Els electrodomèstics són els aparells més utilitzans dins d’un habitatge. Nevera, rentaplats, rentadora, assecadora, televisor... consumeixen gran part de l’energia total d’un habitatge i certs electrodomèstics consumeixen fins i tot durant el seu estat apagat. És el que es coneix com a Stand-by.

Hem d’evitar que els electrodomèstics entrin en Stand-by ja que, per exemple, un televisor en Stand-by consumeix un 20% del que pot arribar a consumir mentre es manté obert, de tal manera que podem desendollar-lo manualment per tal que aquests tipus d’electrodomèstics i aparells elèctrics no consumeixin mentre estan apagats.

Hi ha aparells que eviten l’Stand-by dels electrodomèstics, ara, aquests aparells estan sempre en un estat d’Stand by., però si utilitzem aquest aparell per a controlar a més d’un electrodomèstic ja obtindrem una reducció del consum. Aquests aparells funcionen detectant el consum dels electrodomèstics que hi connectem de tal manera que si detecta una reducció de la demanda energètica considerable d’un d’ells i no arriba a apagar-se del tot, ell mateix, automàticament, els desendolla de la xarxa elèctrica.

Podem classificar l’eficiència energètica dels electrodomèstics tal com ens mostra la taula (Fig. 5.1).


Fig. 5.1


BOMBETES

De bombetes n’hi ha de varis tipus, totes es poden simplificar i recollir en la següent taula (Fig. 5.2):


Fig. 5.2

Segons la taula de comparacions de bombetes anterior, podem deduir fàcilment que les bombetes de major eficiència energètica són les bombetes LED. Instal·lant bombetes LED a tots els sistemes d’il·luminació de la casa podrem arribar a reduir fins a un 90% el consum de bombetes que acostumen a ser el 40% del consum total de la casa. De tal manera que aquest canvi de bombetes poden arribar a suposar un 30% d’estalvi energètic en el consum energètic total de la casa.

Una altra manera d’estalviar en il·luminació en llocs de la casa on no podem gaudir d’una il·luminació natural, és instalar uns tubs que van des de l’exterior de la casa fins allà on volem que hi arribi la llum. Aquests tubs redirigeixen el 99,7% de la llum exterior filtrant-ne els raigs ultraviolats i evitant que la llum no penetri de manera directa dins l’habitatge. A la Fig 5.3 podem veure un exemple de l’aplicació que poden tenir aquests tubs.



Fig. 5.3.

Aquest sistema també incorpora a la part inerior, un conjunt de leds que il·luminen l’habitació tot i que no hi hagin llum solar en aquell moment, i funcionen com un llum qualsevol.

Al nostre habitatge n’hem instal·lat un al lavabo ja que no disposem de finestres i és la única manera de fer entrar il·luminació natural dins. A més d’aquesta manera ja solucionem el tema de la il·luminació artificial.