11. CONCLUSIÓ FINAL

L’objectiu del nostre treball era, com hem explicat a la introducció, arribar a construir una casa autosuficient i sostenible i identificar les dificultats que comporta aquest tipus de construcció dins la societat actual per poder-ne treure el motiu causant del lent progrés que té actualment el desenvolupament d’aquest camp.

Després de l’elaboració de tot el treball, de la recopilació d’informació i, amb l’ajuda de tots aquells que ens han orientat durant el procés, la redacció, hem pogut veure que amb uns coneixements molt bàsics sobre arquitectura, energies renovables, materials... no és gaire difícil arribar a la total construcció i disseny d’un habitatge d’aquestes característiques. Ja que nosaltres, al principi d’aquest projecte, desconeixíem quasi absolutament molts dels temes que ens hem hagut de plantejar i un dels propòsits que també hem assolit ha estat l’aprenentatge que hem adquirit amb el transcurs d’aquest treball.

Tot i que al principi érem conscients que el nostre projecte potser presentaria alguns dèficits, a causa del nostre desconeixement inicial i de la complexitat del contingut -ja que tot està relacionat i si s’efectua algun canvi, per petit que sigui, de ben segur que afectarà a altres conceptes del treball-, creiem que hem aconseguit assolir l’objectiu de la construcció d’una casa autosuficient i sostenible.

Actualment, aquest tema està en constant creixement i se li està donant cada vegada més importància. Podem dir, que la gent de mica en mica es va conscienciant sobre el tema, i cada vegada hi ha més llibres i pàgines webs que en parlen.

La poca aplicació de l’arquitectura i construcció sostenible pot ser deguda l’elevat cost econòmic, tot i que hem de tenir en compte que hem entrat en una crisis que ha afectat també aquest sector, i l’alt manteniment que tenen aquests tipus de construccions.

Tot i que nosaltres no hem tingut en compte el cost econòmic minuciosament del nostre habitatge, durant el transcurs del projecte hem observat que el més costós d’aquest tipus de construcció són els sistemes relacionats amb l’obtenció d’energia i aigua, que s’eleven fins a xifres altíssimes, en canvi els materials i sistemes de construcció acostumen a tenir un cost econòmic similar als de la construcció convencional.

L’alt manteniment és un dels principals motius a l’hora de no decantar-se cap a la construcció sostenible perquè tots i cadadascun dels sistemes que instal·lem a l’habitatge requereixen ja un manteniment superior al d’una casa convencional on no consten aquests sistemes, encara que el manteniment d’aquests sigui mínim, ja serà superior al de les cases convencionals.

Volem afegir, finalment, que aquest projecte ens ha aportat un coneixement més o menys extens i concret de la dificultat que comporta la construcció per complet d’un habitatge sostenible, sabem que si aquest projecte l’haguéssim de transportar a la realitat encara seria més difícil i complex l’estudi i que nosaltres ens hem quedat en la construcció hipotètica del nostre habitatge. Aquest projecte ens ha conscienciat encara més sobre l’ús i la importància de les energies renovables i que sempre podem trobar sortides alternatives respectuoses amb el medi ambient als problemes que se’ns plantegen.

És clar que a la societat actual li fa falta un canvi de mentalitat vers aquest tema i, si la gent fos més conscient del problema al qual ens poden arribar a conduir les energies que ens han estat abastint fins ara, de ben segur que moltes persones optarien per aquesta sortida sostenible que ens ofereixen les energies renovables. No només amb la construcció d’una casa autosuficient i sostenible podem contribuir a la millora del medi ambient, també hem de tenir en compte i rectificar la nostra conducta de consum compulsiu, el transport que utilitzem, els productes que comprem, etc.